Mindervaliden

Mindervalide gasten zijn van harte welkom aan boord van een cruiseschip. Bent u mindervalide of bent u afhankelijk van een rolstoel, houd dan rekening met het volgende:

  • Als u gebruik maakt van een rollator of rolstoel, dan moet u deze zelf meenemen aan boord. Rolstoelen van het schip zijn alleen bedoeld voor noodgevallen.
  • U moet bij boeking opgeven dat u een rollator of inklapbare rolstoel meeneemt en de afmetingen en het gewicht doorgeven.
  • Het is raadzaam om te proberen een hut te reserveren die dicht bij een lift ligt om te voorkomen dat u (te) ver moet lopen.

Welk schip is geschikt

Wanneer u niet kunt lopen en afhankelijk bent van een rolstoel of scootmobiel, kies dan een schip dat hiervoor geschikt is. Over het algemeen zijn de nieuwere schepen goed rolstoel toegankelijk. Bij de scheepsinformatie krijgt ieder schip één van de volgende beoordelingen :

  • Meest geschikt
  • Redelijk geschikt
  • Minder geschikt
  • Ongeschikt

Geef bij boeking op dat u afhankelijk bent van het gebruik van een rolstoel en een hut wilt reserveren die toegankelijk is voor de rolstoel. Deze hutten hebben bredere deuren, geen drempels en een aangepaste douche en wc.

Nadat u gereserveerd hebt, ontvangt u een medisch vragenformulier van de rederij dat moet worden ingevuld, getekend en teruggestuurd. Soms is ook een verklaring van de (huis)arts vereist.

Let op bij het selecteren van uw cruise of er havens worden aangedaan waarbij het schip voor anker gaat in plaats van aan de kade af te meren. Bij het voor anker gaan in een haven wordt voor het vervoer van en naar de wal gebruik gemaakt van kleine bootjes (tenders). Vaak is het voor rolstoel gebonden passagiers niet mogelijk om aan land te gaan.

Een aantal rederijen (bijv. Holland America Line) biedt aan land speciale, voor rolstoelpassagiers geschikte, excursies aan. Voor meer informatie hierover kunt u de sites van de rederijen raadplegen.

Vliegen voor mindervaliden

Als u een rolstoel of rollator wilt meenemen op de vlucht, dan dient u de volgende gegevens aan ons door te geven:

  • Lengte x breedte x hoogte in cm. in ingeklapte toestand en het gewicht van de rolstoel of rollator
  • Indien de rolstoel elektrisch is, moet u ook aangeven of er een droge of natte accu in zit
  • Indien u niet ver en/of geen trappen kunt lopen of geheel rolstoelgebonden bent, kunt u assistentie aanvragen op de luchthavens. U wordt dan per rolstoel naar het vliegtuig gebracht. Geef bij het aanvragen van assistentie duidelijk door of dit lange afstanden betreft en of u wel of geen trappen kunt lopen.